Checklista vid begagnat bilköp.

Att köpa begagnad bil tycker många är en knepig sak.
Många kontaktar en vän eller släkting som är bra på bilar och motorer för att slippa gå på en nitlott, vilket inte alls är en dum ide. Många har säkert också varit med om att de köpt en bil som orsakat mer besvär och bekymmer än glädje. Och därför har vi på Bildoktorn skapat en liten checklista för dig som går i tankarna att köpa begagnad bil.

1* Gäller bensin bilar fr.o.m. 2001 & Diesel fr.o.m 2008 annars hoppa till 1,5.

Om bilen du tänkt köpa en europeisk bensin bil av senare modell än 2001 eller dieselbil av senare modell än 2008 bör du diagnosticera bilen.
Bilen i fråga är då utrustad med en dator kallad OBD eller OBD2. I bildiagnosen kan du se allt från bilens serviceintervall, bilens bensinförbrukning under olika hastigheter och omständigheter, till det faktiska miltalet och se eventuella fel och brister som inte syns på, eller hörs på motorn och bilen i övrigt. Så en diagnosticering med en obd2 är det bästa du kan göra för att veta vad du har framför dig. (Här kan du läsa mer, och skaffa dig en billig utrusning för detta)

1,5. Kontrollera bilens yttre skick

Börja med att kontrollera bilens yttre skick, samt mönsterdjupet på däcken. (Nya däck kostar från 500-3500kr/st beroende på märke & kvalité), du kan kontrollera vad en uppsättning nya skulle kosta under sommar resp. vinterdäck i menyn ovan under Däck & fälg. Låt dig inte luras utav utryck som "Det är bara lite ytrost". När rostangrepp gått så långt att det syns bubblor på lacken, är det ofta det samma som rosthål. På billiga bilar (upp till 8-10.000kr) kan man inte förvänta sig en rostfri bil, men på bilar där prislappen överstiger 10.000 skulle jag avråda från köp, speciellt om rostangreppen befinner sig i på bakvagnen. (d.v.s runt bakre hjulhus, i trösklar / sparklådor mm. där plåten inte går att skruva loss och byta) Kontrollera även vindrutans skick så det inte finns sprickor i synfältet. (Om du har möjlighet, så hissa gärna upp bilen och kontrollera bilens undre skick.)

2. Fråga ägaren hur länge han ägt bilen.

En intressant fråga du bör ställa ägaren är hur länge ägaren haft bilen, Har han/hon haft den en väldigt kort tid, så ifrågasätt varför han vill sälja den. Fråga dig själv om svaret låter relevant? Kontrollera samtidigt om bilen har haft många ägare, det står i bilens registreringsbevis. Har den haft flertalet ägare och är relativt ny, kan du dra öronen åt dig och se dig efter en annan likvärdig bil, då denna förmodligen åsamkat ägarna bekymmer, och därför har varit till försäljning så många gånger. Hur många ägarbyten som är relevant, har naturligtvis med bilens ålder att göra. Du kan få alla dessa uppgifter utan att fråga ägaren på Biluppgifter.se. Använd ditt sunda förnuft. Ställ dig själv frågan, hur länge skulle du äga och behålla en problemfri bil?

3. Kontrollera papprena från den senaste besiktningen

(Svensk bilprovning) och se om det finns anmärkningar som inte är åtgärdade. Finns det oåtgärdade brister som inte framgått från annons eller dyligt i papprena från bilprovningen bör du vara extra försiktig, är det en brist du anser vara lättåtgärdad har du nu stora möjligheter att pruta.

4. Kontrollera att bilen blivit regelbundet servad.

En fullstämplad servicebok talar oftast bra för motorns kondition. Passa även på att se efter om det finns notering om kamremsbyte i serviceboken. Finns det inte det fråga ägaren när senate kamremsbyte ägde rum och begär papper på detta. Brukar annars stå på en klisterlapp på kamremskåpan i motorrummet. Tro inte på uppgifter om odokumenterat kamremsbyte. Finns det inget dokument som styrker att det utförts ett kamremsbyte, och vid vilket miltal så räkna med att det inte utförts och därmed

behövs utföras omgående. Kontrollera i serviceboken intervallet på kamremsbyte, vid behov av kamremsbyte kan du räkna med en ganska kostsam historia, om du inte kan göra det själv. Ett kamremsbyte kostar beroende på bil & modell 2500-6500kr på en verkstad. (OBS! Om kamremmen är sliten och går av, får det förödande konsekvenser för motorn) Om du behöver boka tid för ett kamremsbyte gör du det enkelt hos vår samarbetspartner Mekonomen genom att klicka HÄR.

5. Öppna motorhuven och lyssna.
När motorn är varm och står på tomgång skall den gå mjukt och fint, och inte knacka eller slammra. På billiga bilar som gått många mil kan lite svagt ventilknack vid kall start och tomgång vara acceptabelt, då pratar jag bilar med prislapp upp till 10.000kr.

6. Kontrollera motoroljan.
Den skall vara guldbrun/svart och kännas len, om man känner på den mellan fingertopparna, Är den grumlig eller har inslag av grått tyder det på att det kommit kylvatten i oljan. Kontrollera samtidigt expansionskärlet för kylarvatten så att där i inte finns inslag av olja. Finns det vatten i oljan eller olja i vattnet, se dig om efter en annan bil, denna motor är trasig och blir mycket kostsam att reparera.

7. Kontrollera så att motorn är torr och inte läcker div. vätskor.

Även om bilen är besiktad och skattad och allt ser bra ut så långt, betyder inte det att ett e. läckage kan ha uppkommit efter senaste besiktningen. Bilar som läcker vätskor underkänns hos bilprovningen. Så gå inte på uttryck som: Den läcker lite olja här, men den gick igenom besiktningen så osv. Det gjorde den säkert, men inte med det där oljeläckaget, eller vad det nu är. Läcker bilen vätska av något slag, och du inte vet exakt var det kommer ifrån så gör en nogrannare kontroll eller avstå köp. Läckage på fel ställen kan vara kostsamma att åtgärda.

8. Kontrollera så att alla lampor & yttre eldetaljer fungerar som de ska

Ja det låter ju som som ett billigt fel att åtgärda, men aj så dyrt det kan bli. På dagens bilar är inte elfel alltid en rolig historia. Dagens bilar har avancerade datorer som har koll på allt vad el heter, så ett jordfel eller en lampa som inte lyser kan vara betydligt besvärligare än vad man kan tänka sig. Kostnaden för lampan eller att åtgärda grunden till felet som kanske är ett jordfel kan vara en lätt match för den händige, men att få bilens dator att förstå det kan vara en annan fråga. Så ser du att en lampa inte lyser eller att något annat yttre eldrivet spökar, pröva att byta det som felar och se att det fungerar innan ditt köp. En glödlampa kostar inte många kronor och är väl värt besväret att åka på macken och handla när du ändå provkör.

9. Kontrollera bilens hjullager

Genom att ta ett stadigt tag i överkant på hjulen och "rucka" på hjulet fram och tillbaka med en dragande och knuffande rörelse. Glappar det eller "dunkar" är hjullagren dåliga. Upprepa på samtliga hjul. Byte av hjullager på en verkstad kostar mellan 700-2500kr beroende på bil & modell och vilket lager. Många bilar har ipressade hjullager, speciellt på drivdjulen och är därför svåra att byta själv.

10. Kontrollera bilens stötdämpare

Genom att trycka hårt nedåt och släppa av och an "med gungande rörelser" på bilens kofångare, bilen skall då inte följa med i "gungningen" eller ha ett "klånkande ljud" utan stanna omedelbart när du släpper. Nya stötdämpare kan variera mycket i pris beroende på bil och modell och kvalité, i standard utförande kan byte av samtliga stötdämpare kosta mellan 1500-6000kr beroende på bil och modell.

11. Kontrollera att bilens avgassystem är helt & tätt
Avgassystemen för dagens bilar blir allt dyrare, så kontrollera att det inte är allt för rostigt. Ett enkelt sätt att kontrollera att avgassytemet är tätt är att starta bilen på tomgång och hålla för avgasröret med skosulan så det sluter tätt, motorn skall då stanna om röret är tätt. (Man får hålla rätt hårt) Kostnaden för att byta avgassystem kan variera väldigt mycket i pris beroende på bil och modell. Allt mellan 800-20.000kr på en verkstad.

12. Provkör bilen
Provkörningen kanske är självklar, men känn efter att den reagerar bra på styrning och gaspådrag samt känn efter att den går bra på alla växlar. (Växelspaken skall kännas stum, inte som en grötslev). På bilar med automatlåda, ska lådan växla mjukt och fint, ej rycka eller göra sekundlånga pauser vid växling, ta även en sväng ut på motorvägen och prova att göra en "snabb" omkörning och se efter att kickdownen fungerar dvs. att den växlar ner som den ska (på bilar med automatlåda ska bilen växla ner om du trycker gasen i botten i 110kmh).

13. Kontrollera drivknutarna / spindelleder.
Pröva att ge fullt rattutslag åt ena hållet och kör sakta i en cirkel. Lyssna så du inte hör ett knarrande/knackande ljud från framvagnen upprepa åt andra hållet och lyssna noga. Om det knarrar eller knackar är det förmodligen dags för nya drivknutar. Byte av drivknutar kostar mellan 2500-5000 på en verkstad.

14. Kontrollera alla bilens reglage och kupéfläkt ev. AC/ACC fungerar.

En viktig sak att kontrollera som många ofta missar speciellt sommartid är bilens ventilationssytem. På en nyare bil så ska man naturligtvis förvänta sig att allt ska fungera som det ska, gör det inte det kan det bli mycket kostsamt, speciellt om bilen är utrustad med klimatanläggning, climatronik eller något annat automatiskt klimatsystem. Även bilar som är enkelt utrustade med enbart fläkt kan vara besvärliga och kostsamma att laga, då själva kupéfläkten har en benägenhet att sitta otroligt besvärligt monterad, och kan resultera i dyra verkstadskostnader. Kontrollera även fläktens reglage, så att luft strömmar på rätt ställe för det är inte roligt att inte ha tex. en defrosterfunktion vintertid.

15. Kontrollera kopplingens skick

Kontrollera kopplingen genom att lägga i 1:ans växel och hålla ner bromsen, och sedan sakta släppa upp kopplingen med motorn på tomgång. Motorn ska då stanna när kopplingspedalen är ungefär halvt uppsläppt, gör den inte det eller tar väldigt högt, är det förmodligen dags för ett kopplingsbyte inom snar framtid. Ett kopplingsbyte kostar mellan 2000-9000kr på en verkstad beroende på bil & modell.

16. Kontrollera bilens parkeringsbroms (handbroms) tar ordentligt.

När du drar i handboromsen skall den börja ta (Bromsa) vid 3e-4e hacket, den skall sedan ha full bromsverkan 6-7 hacket. Pröva gärna i en slänt eller backe om du har möjlighet.

Lycka till med ditt bilköp önskar vi på Bildoktorn!

 

Psst... Behöver du hjälp ned att åtgärda ett fel?
Se våra gratis reparationsguider här!

Finns inte lösningen på ditt problem i reparationsguiderna så fråga i vårt Forum!