Maskinpolering (Proffsguide)

Bilvård - Poleringsteknik

bilvård - Proffsguide i maskinpolering med polermaskin - Bildoktorn

Det finns nog lika många tekniker och guider i hur man ska göra, och hur folk gör, som det finns stjärnor på

himlen. Alla har sina egna knep och knåp beträffande maskinpolering, olika sätt att blanda medel och polertrissor osv. Så jag vill inte påstå att denna guide är den ultimata, men den är väl beprövad av mig personligen och dessa steg har utförts med Meguiar's produkter på flertalet utställningsbilar, vilka jag personligen föredrar. Dyra javisst, men kostar det så smakar det brukar man säga..

En guide i maskinpolering för dig med stora krav på resultatet.

Denna poleringsguide är riktad till dig som har höga krav på resultatet, och vill ha din bil i absolut toppskick.

Du kan givetvis följa guiden halvdant och få din bil blank om du bara vill det, men då rekommenderar jag någon annan guide då denna rekommenderar polermaskiner och material som är väldigt "overkill" för dig.

 Det här behöver du:

* Ett städat utrymme att hålla till i där det inte dammar och far runt en massa skit i luften.

* En ordentligt tvättad bil, eller vad det nu är du ska polera enligt våran guide.

* Ordentlig belysning gärna 2st 250-500w halogen (Byggstrålkastare) en riktad på avstånd rakt i poleringsytan + en som släpljus.

* Maskeringstejp

* Mjuka bomullstrasor (Gamla slitna lakan, tvättade utan sköljmedel är klart bäst enligt mig.)

* Polermaskin (Rondelltyp)

* Polermaskin (oscillerande)

* Hård polertrissa för rubbing (Se punkt 3 *)

* Medium mjuk polertrissa för cleaner

* Mjuk polertrissa för polish

* Mjuka trissor för waxpolish till oscillerande maskin

* Rubbing (Se punkt 3 *)

* Cleaner

* Polish

* Hårdwax

* Spraytvätt för polermedel T.ex. Meguiars Final inspection (Underlättar mycket, men ej nödvändigt)

* Trissborste / kniv / bågfilsblad

* Eventuellt lackförsegling (Lackskydd)

En bra sak att ha i åtanke innan du börjar är att ju mörkare lack du har att polera ju svårare är det att få ett bra resultat.

Har du t.ex. en vit bil kan du polera upp den på ett par timmar och få ett helt godkännt resultat. Är den svart kan du ha en heldags jobb eller mer.

Allt handlar om hur förlåtande färgen är, hur hård lacken är och hur tjock den är. Det är en ständig balansgång när man maskinpolerar en svårt oxiderad bil eller en bil med

någon form utav ytlig lackskada. Man vet aldrig var gränsen går för att polera igenom lacken och därmed förstöra lacken istället för att få bort all oxid eller den där repan som man retadee sig på. Så en STOR VARNING är du inte säker på att du kan polera bort repan / reporna för att du har tillräckligt tjock lack så acceptera den och kör vidare, om du inte är beredd att lackera om de området. En annan sak som kan vara bra att veta innan du lägger ner allt för mycket arbete är att om din lack är svårt oxiderad har oftast lackens pigment blivit förstört, dvs. att lacken kommer att börja oxidera igen så fort du avfettar och tvättar bilen. I sådant fall måste du waxa efter varje tvätt för att underhålla lacken.

Bra tips

Om du polerar en oxiderad bil så kommer du ganska snart att märka att allt skit från lacken fastnar i polertrissan, och blir som en enda gegga. Lite beroende på vad du använder för trissor så rekommenderar jag olika metoder. Använder du Meguiar's trissor rekommenderar jag deras hårda trissborste som du håller mot trissan under maskinens gång och därmed får bort slagget, är den för hårt smutsad så tvätta den i bilschampo och skölj och krama ur den. Använder du en vanlig skumgummitrissa rekommenderar jag att du kör av slagget på liknande sätt på te.x. en morakniv. alternativt om den är för igensatt så kapar du helt enkelt ett skickt av trissan genom att hålla ett bågfilsblad mot den och på så sätt skära bort en tunn skiva med maskinen igång.

Så då kör vi igång!

1. Maskering

Det är viktigt att du maskerar alla bilens emblem, gummerade och chromade plastytor ytor så som fönsterlister och eventuella dörrlister, stänkskydd backspeglar mm. Har du lackerade plastlister och speglar så maskera dem också, de är väldigt känsliga för polermaskinens värme och släpper lätt lacken. Om du vill vara på den säkra sidan rekommenderar jag dig att polera dessa lackade ytor för hand, men det går givetvis att köra mycket varsamt med maskin (om du törs) men gå inte på dem med rubbingen utan kör med mjuk trissa med polish i så fall.

2. Arbeta på rätt sätt med maskinen

Om du har en polermaskin med sidomonterat handtag skall du nu skruva av det på polermaskinen och istället hålla maskinen med handfattning ovanför själva trissan (Det ger överlägsen kontroll). När du sedan polerar är det viktigt att du inte har för högt varvtal på maskinen (Då bränner du lacken) mellan 650-850 rpm brukar vara lagom. När du ska sätta ner maskinen mot lacken så sätt inte ner den plant utan håll den stadigt med en lätt vinkel till underlaget annars börjar den hoppa och göra fula ringar. Lika viktigt är att du aldrig får sätta ner maskinen och vara still på samma ställe, utan den måste svepas fram i mjuka rörelser hela tiden. Håll aldrig maskinen med rotationen mot en kant eller upphöjnad i lacken så som på tex. motorhuvar etc. utan se till att ha rotationsriktningen ut för kanten. Kanterna har av naturliga skäl alltid ett betydligt tunnare lackskickt än mitt på en yta, och det är därför väldigt lätt att köra hål på lacken där. (Så Kanter och upphöjningar = Var försiktig och lätt på handen.) Emblem och gummerade ytor tål inte polermaskin! Kör du på ett oskyddat emblem eller gummerad yta så får du räkna med att köpa nytt, så maskera dem noga för dom är ofta rätt dyra, och kör försiktigt runt maskeringarna med rotationen på maskinen i riktning från maskeringstejpen.

3. Rubbing (Om din lack har tvättrepor från maskintvätt, repor eller är oxiderad)

(* Detta steg hoppar du över om du har en bil som bara skall underhållspoleras och bara har svagt, svagt ytliga skimmerliknande repor.)

Nu kommer vi till det roliga! Det är nu det största lyftet återspeglas. Men se upp det är också nu de största riskerna finns att skada lacken. Nu skall du använda dig av den grövsta polertrissan tillsammans med rubbing (Detta steg avverkar mycket repor och är krävande för lacken.) Bearbeta hela bilen omsorgsfullt med svepande rörelser och ha hela tiden släpljuset riktat snett framifrån Ca. 1,5m från området du arbetar på. Bearbeta ytorna växlingsvis så det inte blir för varmt. Torka av ytan i mellanåt med mjuk torr trasa. Bearbeta ytan tills den är slät och blank bortsett från skimmret som rubbingen lämmnar. I Detta steg kommer du märka ett avsevärt lyft men hela bilen kommer skimmra i lacken med svaga ringar (polerrosor) efter slutförd polering. För att underlätta nästa steg rekommenderar jag dig nu att upprepa detta steg med rubbing fast med den mellanmjuka trissan för cleaner.

4. Cleaner

Upprepa steg 3. fast med cleaner och med den mellanmjuka trissan. Har du kört denna trissa enligt tidigare instruktion med rubbing får du tvätta den noga i bilschampo i mellan och skölja den noga och sedan krama ur den ordentligt (Vrid inte ur den för då blir den oval!)

I detta steg skall du uppnå ett resultat som är för ögat i detta ljus i närmaste perfekt. Upprepa sedan steget med mjuka trissan med vaxpolish för att få det perfekt.

5. Mellantvätt

Ta bort all maskering. Avfetta bilen och spola rent grundligt med högtryck runt i alla falsar och runt alla lister och emblem så du får bort alla rester efter polermedel. Schamponera försiktigt med en mjuk NY tvättsvamp med rikligt med vatten och skölj av. Sämsskinna bilen torr. och torka ur alla falsar.

6. Waxpolish

Om du har en mörk bil så blev du nog nu lite misströstande nu (Skimmrar den fortfarande?) Japp nu har du tvättat bort allt fett och polish som låg på lacken i steg 4 så nu kom sanningen fram. Dax för polish! Det är nu den oscillerande maskinen kommer in och fixar biffen! Häll Ca. en lillfingernagel med waxpolish på vardera trissa på maskinen och masera in lite mjukt mot lacken med maskinen avstängd. Fyll på och upprepa så trissorna känns mjuka innan du startar maskinen. Polera sedan bilen med waxpolishen med svepande bestämda små rörelser. Vänta 2 minuter och polera av med mjuk bomullstrasa, återupprepa tills allt skimmer är borta och lacken är som en spegel.

7. Hårdwax

Tvätta ur trissorna enligt ovan och krama ur dem ordentligt. upprepa steg 6 fast utan att polera. Se till bara att aplicera waxet över hela bilen med maskinen så att hela bilen är fet skimmrande och låt det sedan torka 10min. när waxytan torkat och blivit matt är det dax att polera av allt med mjuk torr trasa.

8. Ev lackförsegling (Lackskydd)

Brukar vanligtvis appliceras som wax enligt punkt 7. Men följ ev föreskrift det skiljer sig en del för olika behandlingar.

Nu va det klart.. Lycka till!