Sök din bildel här

Check engine lampan lyser.

Detta beror på att någonting inte är som det ska med motorn, på vissa bilmodeller betyder det att det är något fel på motorns elektroniska styrenhet men oftast betyder det att det är dags för service om bilen inte är utrustad med en särskilld service indikeringslampa.
Har du en europeisk bensindriven bil av senare modell än 2001 eller diesel senare än 2008 rekommenderar vi vår guide OBD2 felsökning som du hittar HÄR annars läser du vidare.

Nästan alla bilar som rullar idag är utrustade med denna irriterande indikator för att biltillverkarna vill att man skall serva bilen på en för bilmodellen auktoriserad verkstad, samt att det skall vara enklare för verkstaden att direkt kunna se var felet sitter. I vissa fall kan man släcka lampan själv på äldre bilar än 2001 genom att sk. bygla vissa kontakter osv. men detta är inget som vi på Bildoktorn vill rekommendera, då det kan orsaka problem så som kortslutningar och ev. databox haveri, vilket är dyrt att åtgärda. Har du servat bilen själv och vet att allting är juste kan du bortse från denna indikering.  Annars råder vi dig att kontakta auktoriserad verkstad för att släcka lampan med för bilen avsedd dator. Naturligtvis kan man göra som jag brukar göra och ta ur lampan, om man vet att man servar sin bil regelbundet och stör sig på lampskrället. Vill tillägga att det inte går att ta ur lampan på alla bilmodeller då en del instrumenteringar har placerat
lampan innanför plomberingen för kilometerverket.

LYCKA TILL! 

Gillar du Bildoktorn?