Sök din bildel här

Bilen startar inte checklista.

Det finns ett flertal anledningar till att bilen inte startar, och vi vill uppmärksamma att vi kanske inte kan avhjälpa just ditt och din bils problem, men här nedan ska vi gå igenom några grundkriterier för att bilen ska kunna starta.

1. Motorn går inte runt, bilen är helt död och lamporna lyser inte eller lyser svagt.
Ladda batteriet! om felet uppstår upprepade gånger se:

Batteriet laddar ur när bilen står parkerad.
Batterilampan lyser, batteriet laddar ur.

2. Kontrollera att du har tillräckligt med bensin/diesel.
Lita inte på mätaren, häll i någon liter. Mätaren kan ha gått sönder.

3. Kontrollera stiften

Tag loss tändhatten från ett tändstift och skruva loss tändstiftet. Sätt tillbaka tändhatten på stiftet och lägg tändstiftet mot motorblocket, så att gängan eller muttern får kontakt med någon ren metallyta. Vrid på starten och kontrollera samtidigt som du vrider på starten ifall det kommer gnistor på tändstiftet. Om du har en motor med sk. tändkasett lossar du denna och sätter stift i samtliga stifthylsor och lägger gängorna på stiftet mot motorblocket eller en ren metallyta ett efter ett och testar samtliga stift. (Kan vara bra att ha någon till hjälp då...) Om det gör det är allt som det ska så långt. (OBS! håll högt upp på tändhatten eller i själva tändkasetten, annars kan du få en rejäl stöt) Kommer det inte gnistor på tändstiftet/n så byt ut det och se om felet är avhjälpt. Om det inte kommer gnista efter du bytt tändstiftet sätt tillbaka tändstiftet och tändhatten / kasetten och följ sedan kabeln till fördelarlocket. Oftast ett brunt eller svart lock. Följ tändkabeln i mitten av fördelarlocket eller den tändkabel som inte går till något tändstift eller den som går ut ur tändkasetten (På bilar med elektronisk tändfördelning) och in i tändspolen (oftast svart cylinderformad klump med 2 kablar samt 1 tändkabel) och mät upp denna. Här hittar du en guide i hur du mäter om tändspolen är hel.
OBS! Det ska vara stark gnista på samtliga ställen annars behöver du byta fördelarlock och ev. rotor och tändkablar.

4. Får motorn bensin?

Kontrollera att motorn får bensin. Lossa bensinslangen från din insprutning / förgasare och stoppa ner den i en tom flaska av något slag. Vrid på tändningen, du behöver inte starta. Nu ska det komma en stråle bensin ur slangen. Gör det inte det, kontrollera säkringen till bensinpumpen. Är den hel, kontrollera att bensinpumpen får ström vid tändning med en el-testare eller 12v glödlampa. Bensinpumpen sitter oftast under bilen på sidan efter ledningen eller monterad på tanken (oftast inte helt kul att komma åt). En del bilmodeller har 2 pumpar. Då sitter oftast en av pumparna i motorrummet och den andra under bilen eller monterad i tanken.

5. Kontakta en bilverkstad

Om bilen får både bensin och gnista och du läser den här guiden så tror jag du är vid den vändpunkt då det är dags för ett verkstadsbesök. Det finns mängder med anledningar till att bilen inte startar, några exempel skulle kunna vara: Ett bilalarm med startspärr som har gått sönder, En imobilicer som är trasig, Trasig elektronik / kortslutning i bilens elsystem, En trasig säkring, Fel bränsle/luft blandning mm.. mm.. Du är varmt välkommen att ställa frågor i vårat Motor forum, så ska vi försöka hjälpa dig efter bästa förmåga.

LYCKA TILL! 

Hjälpte denna artikel dig? Gilla oss på facebook!

Gillar du Bildoktorn?