Sök din bildel här

Felsökning Lambdasond

Lambdasondens funktion

Lambdasondens funktion är att hjälpa motorns insprutningssystem att optimera luft & bränsle-blandningen genom att mäta hur mycket bränsle som följer med ut i avgaserna.  När lambdasonden är trasig ger den felaktig eller för långsam information till bilens insprutning, och motorn  börjar gå ryckigt och ojämnt.
En lambdasond som är halvtrasig eller inte reagerar som den ska gör att motorn inte reagerar som förväntat på gaspådrag och upplevs ryckig. Om lambdasonden är halvtrasig brukar detta inte gå att felsöka genom bilens dator, och brukar därför inte gå att se via bilens diagnostikuttag, man märker det helt enkelt genom att bilen går sämmre. Och känner man till symptomen så blir det lättare att felsöka.
En trasig lambdasond ger för svag information (signal) och ger insprutningen felaktig information om att bränsle / luft blandningen är för mager. Insprutningssystemet kompenserar genom att ge motorn mer bränsle. I detta skede märker bilens dator att något är fel, och du får utslag via diagnostikuttaget.

 

Hur man mäter upp Labdasonden (Mäta Lambdasondens Funktion)

Om man skall mäta sensorn, så tar man en modern multimeter, med "strömlös" spänningsmätning, och ansluter
plus från den till Lambda-signalen, via ett skydds-motstånd på cirka 100 kiloOhm. Och minus till höljet på sensorn.

Som informationssignal skickar lambdasonden ut en spänning som varierar mellan 0 och  0.9 v. beroende av halten av bränsle resp. luft i avgaserna.
0 volt = är mager blandning.
 0.5 volt = är perfekt blandning.
0.9 volt = är fet blandning.
Man vill med andra ord ha ett snabbt svar.
En hel lamdasond går från fet blandning över 0,5 volt till mager under 0,5 volt på mindre än 1 sekund.
Lägsta arbetstemperatur för lambdasonden är runt 350 °C, vilket  motsvarar ungefär 2000 varv/min. obelastad motor. Eftersom signalen som genereras är så låg, är det viktigt att kontakterna på lambdasonden och anslutningskablarna är rena och frächa.
Det finns tre olika lambdasonder
1. Lambdasond med en sladd till datorn (svart sladd).
2. Lambdasond med tre sladdar, den har 12V inbyggd uppvärmning "två vita sladdar", "röd och vit" eller "röd och blå"  vilket   gör att den kommer upp i arbetstemperatur snabbare.
3. Lambdasond med fyra sladdar, den fungerar som modell "3" fast den har en till separat givar jord "grå sladd oftast". Gråa sladden är jord till värmaren, givaren är jordad i avgasröret. (För utom på en del av VAGs modeller där det är tvärt om.) Kan vara fler biltillverkare som har så, det låter jag va osagt.

Kontrollera Lambdasondens funktion med lambdasonden monterad.

Om man skall mäta sensorn, så tar man en modern multimeter, med "strömlös" spänningsmätning, och ansluter
plus från den till Lambda-signalen, via ett skydds-motstånd på cirka 100 kiloOhm. Och minus till höljet på sensorn. (Låt kabeln sitta kvar ansluten till lambdasonden annars fungerar den ju inte.)
Starta och låt motorn gå tills den kommit upp i arbetstempratur be någon hjälpa dig att gasa och håll varvtalet på ca. 2000 varv/min. för att tända lambdasonden,  minsta arbetstempratur är ju >350 °C.
Titta på manometern att den vandrar runt 0.5V. Den ska passera detta 0,5v över 7 ggr. under en 10 sekunders period. Den bör vandra mellan 0.3 till 0.7 volt.
Om strömmen inte vandrar enligt ovan ska lambdasonden bytas ut.

Man kan testa en lamdasond lös (bortmonterad) också, gör då enligt följande:lambdasensor prisgaranti

Anslut manometern mellan den svarta sladden och jord på lambdasonden, elda sedan på lambdasonden med tex, en gasolbrännare eller "svetständare" (ej svets.). så den uppnår
 >350 °C (Kan ta en liten stund). Med lambdasonden inne i lågan ska manometern då visa över 0,5 volt som värde, och när du tar bort lågan skall värdet sjunka på nån sekund till under 0.5 volt. Beter den sig som ovan är den hel! Gör den inte så, så ska den bytas. (Passa även på att bränna bort smuts från lambdasonden när du ändå har den lös.)
En ny lambdasond kostar mellan Ca. 700-2500 kr. beroende på bil och modell.
Om du behöver införskaffa en ny rekommenderar vi att du köper en av kvalité från välkända BOSCH så slipper du överaskningar och krångel vid monteringen.
Klicka HÄR eller på bilden till höger för en lambdasensor som passar till din bil.

Hjälpte den här artikeln dig? Gilla oss på facebook!

 

Gillar du Bildoktorn?