Sök din bildel här

Felsökning Luftmassemätare

Luftmassemätare används i bilar med elektronisk insprutning för att mäta mängden luft som motorn konsumerar. Luftmassemätare
I luftmassemätaren sitter en eller flera trådar av platina som värms upp elektriskt, och sedan kyls ned av luftflödet. Beroende på hur mycket tråden/trådarna kyls och hur mycket elektrisk spänning som krävs för att trådarna ska hålla en konstant temperatur, får bilens motorstyrenhet (motorstryrdon) en signal om hur mycket luft bilen tar in i motorn. Därefter beräknar bilens motorstyrenhet (motorstryrdon) hur mycket bränsle som skall sprutas in i motorn i förhållande till mängden luft. I modernare system sitter det ofta ett kretskort med en sensor moterat i stället för tråden/trådarna efter som platina är väldigt dyrt.

Symptom på trasig luftmassemätare: Måtorn går ojämt och ryckigt och "blöddrar".

Felsökning luftmassemätare: För att felsöka om det är din luftmassemätare som är problemet så kopplar du helt enkelt ur kontakten på den. Nolla sedan bilens felkosdindikering, och provkör bilen.Går bilen bättre är det luftmassemätaren som är felet.

Åtgärd: Demotera luftmassemätaren och kontrollera att de fina trådarna i den är hela. Har de gått av är det dessvärre dax att köpa en ny. Är de däremot hela finns lite hopp genom att rengöra den. Jag brukar spruta den ren med breakcleaner och tryckluft annars är det lätt hänt att man förstör de känsliga trådarna. jag har även hört exempel på folk som stoppat sina i ugnen en halvtimma på 80c. grader, men de är främt om man fått olja i den av tex. ett sportluftfilter etc. (Det senaste är hörsägen, men det skadar ju inte att prova.)

OBS! På vissa bilar ersätts luftmassamätaren med en MAP-Sensor, det finns även bilar som har både MAP-sensor och luftmassemätare. För info om MAP-sensorn se MAP-sensor Wikipedia.

För att hitta en passande luftmassemätare till din bil klicka HÄR eller på bilden ovan.
För att hitta en MAP-sensor till din bil klicka HÄR.

Lycka till!

Hjälpte denna artikel dig? Gilla oss på facebook!

Gillar du Bildoktorn?