Sök din bildel här

Felsökning Tändspole

Hur man mäter en tändspole för att kontrollera funktionen

För detta behöver du en multimeter med resistansmätning (Här finner du en sådan)Hur man mäter en tändspole med multimeter

Lossa samtliga kablar från tändspolen.

1. Ställ in multimetern i läge för resistansmätning. På baksidan av tändspolen finns två anslutningsstift med siffrorna 1 och 15.

2. Sätt sedan ena mätpinnen från multimetern på stift 1 och den andra på stift 15, om allt är som det skall så multimetern visa några Ohm (Brukar va omkring 2 Ohm eller liknande). Om multimetern inte visar någonting utan visar oändligt motstånd så betyder det att det är brott i tändspolen, den är alltså trasig.

3. Sedan sätter du ena mätpinnen från multimetern på stift 1 och andra mätpinnen i anslutningen för tändspolekabeln, då ska multimetern visa flera tusen Ohm (tex 10000 Ohm eller 10 kOhm). Om multimetern inte visar någonting utan visar oändligt motstånd så betyder det att det är brott i tändspolen, den är alltså trasig.

Är din tändspole trasig? Här hittar du en ny tändspole till din bil!

Om din tändspole är hel och den ändå inte fungerar så kontrollera med tändspolen inkopplad att du har +12v eller (+8-9v på vissa bilar som har förkopplingsmotstånd innan tändspolen). Detta kontrollerar du genom att ställa in multimetern på 12v likspänning och sätta ena stiftet från multimetern på stift 15 på tändspolen och andra stiftet från multimetern på batteriets -pol eller på en ren metallyta. Har du inte det så kontrollera bilens säkringar eller försök följa kabeln från stift 15 upp till bilens tändningslås. alt. Om du har en bil med ett sk. förkopplingsmotstånd, så kontrollera att det är helt. Om du är säker på att du har en tändspole som ska ha +12v på stift 15 så kan du testa om det fungerar med direkt + från batteriet på detta stift.

Hjälpte denna artikel dig? Gilla oss på facebook!

Gillar du Bildoktorn?