Sök din bildel här

Felsökning ABS system och ABS Sensor ( ABS Varnings lampan lyser )

Felsökning ABS system

ABS är en Tysk förkortning som står för "Anti Blockier System" på svenska låsningsfria bromsar.
Systemet har till uppgift att se till att fordonets hjul inte låser sig vid en kraftig inbromsning, så att föraren fortfarande har kontroll över fordonet. ABS systemet styrs av en egen liten dator som tar emot impulser från sensorerna placerade innanför fordonets samtliga hjul.
ABS systemet är inte alls särskillt svårt att felsöka och reparera, men de har en tendens att krångla och ställa till besvär efter som det sitter så pass utsatt för regn, snö, vägsalt och smuts.

Ingen fara

Symbolen till höger känner du säkert igen om du är inne på den här artikeln. Den varnar för att ABS systemet är ur funktion.ABS ABS datorn slår automatiskt av systemet om där är något som felar, så det som egentligen har hänt är att du inte längre har låsningsfria bromsar utan helt vanliga bromsar som låser hjulen vid en kraftig inbromsning. d.v.s. du behöver inte ställa bilen vid vägkanten och tro att du inte har några bromsar för det har du. För att vara på den säkra sidan kan du kontrollera att det finns tillräckligt med bromsolja i systemet innan du far vidare för ((!)) symbolen kan även betyda att du har dåligt med bromsolja. Ser bromsoljenivån bra ut kan du lungt åka vidare.

Mäta upp ABS sensorerna

Det absolut enklaste är om du har tillgång till en servicedator (ODB-2) för din bilmodell, och kan läsa av felkoderna för vilken ABS-sensor som felar. Har du ingen sådan och har en europeisk bil senare är 2001 rekommenderar vi starkt att du köper en. Här kan du läsa mer om och köpa en ODB-2 läsare för bara någon hundralapp.

Annars är det enklaste är att börja uppe i kontakten till ABS datorn och felsöka med en maometer på de olika stiften för varje hjul. Detta kräver dock att du vet på vilka stift du ska mäta vilket tyvärr skiljer sig från bil till bil, så där kan vi tyvärr inte vägleda dig då det finns för många bilmodeller. Men kan du ta reda på vilka stift i kontakten i ABS datorn som går till viket hjuls ABS sensor underlättar det. Mellan stiften ska du i så fall mäta recistans, och den borde ligga mellan 1000-1500 Ohm. Viktigt är att du har ungefär samma värde på alla hjuls ABS sensorer.  Har du oändligt motstånd eller inget alls är ABS sensorn trasig eller så har du kabelbrott, eller dålig kontakt någonstans.

Om du inte har eller får tag i stiftnummren uppe i dator-kontakten, så rekommenderar vi att du börjar med att mäta upp varje ABS-sensor för sig. För att göra detta behöver du:

1. Hissa upp bilen och palla upp den på pallbockar.abs sensor2. Skruva av hjulen.
3. Lokalicera dina ABS sensorer.
4. Kontrollera att respektive kuggkrans är hel och någorlunda ren,
    det samma med mätpinnen på ABS-sensorn.
5. Kontrollera att ABS sensorernas kablar är hela och utan sprickor.
6. Koppla isär kontakten som sitter på kabeln ca 30cm. upp.
    och kontrollera så att där inte är oxid och smuts i
    kontakterna, rengör vid behov.
7. Mät mellan polerna i kontakten mot ABS sensorn med en
    manometer inställd för att mäta recistans, mellan polerna skall
    det vara Ca. 1000-1500 Ohm. Mäter manometern oändligt
    motstånd eller inget alls är ABS-sensorn trasig.

Är alla ABS sensorer hela så måste du mäta upp kablarna upp till ABS-datorns kontakt. Är kablarna också hela är det datorenheten som felar, men detta är ytterst sällsynt.

Här kan du köpa ABS-sensor (Givare) som passar din bil!

LYCKA TILL!

Hjälpte denna artikel dig? Gilla oss på facebook!

Gillar du Bildoktorn?