Sök din bildel här

Hur man lagar ett trasigt avgasrör eller avgassystem när det läcker eller gått av

Ett läckande avgassystem är ett väldigt vanligt och ett nog så irriterande problem, inte bara för att det låter illa och att motorn tappar effekt i bland får man till och med in avgaser i kupén. Men som tur är är det inte alls särskillt svårt att laga ett trasigt avgasrör eller byta delar av avgassystemet.

Lite beroende på var ditt avgasrör har gått sönder och i vilket skick det är i övrigt, skall jag här försöka guida dig efter bästa förmåga. Till att börja med går vi igenom vad du behöver.

Först och fämst måste du hissa upp bilen och se vad det är som gått sönder, här nere till höger ser du ett exempel på ett standard avgassystem i detta fall till en volvo, men principen är den samma oavsett vad du har för bil. Vissa bilar har bara en ljuddämpare.

AVGASSYSTEMETS BESTÅNDSDELAR

1. Främre rör

2. Katalysator

laga avgasrör

3. Främre ljuddämpare/gnistdämpare

4. Kardanrör över bakaxeln

5. Bakre ljuddämpare

6. Slutrör

 

Laga avgasrör

Tänk på att är avgasröret i så

laga avgasrör - rördelar - ljuddämparedåligt skick så det rostat hål i ditt avgasrör, så kan det vara på tiden att även se över övriga delar!

Nu när du ändå är i farten. För det är inte mer jobb att byta hela systemet än bara tex. bakre ljuddämparen. Tvärt om kan det bli betydligt enklare att slippa försöka skarva i hop gammalt rostigt avgasrör med nytt, och försöka få det tätt i skarven osv. och inte minst bespara dig eländet att byta nästa del om en månad eller två när nu den behagar rosta sönder. Det vi rekommenderar är att du byter från katalysatorn och bakåt om det rostat hål, då brukar det vara dax. Köp även nya rörklämmor till skarvarna eller skarvbultar och tätringar samt nya gummiupphängningar samt monteringspasta till skarvarna, det kostar bara någon hundralapp och det är inte värt att stå och försöka skruva på rostiga gammla klammers.
Här hittar du allt du behöver till ditt avgassytem (Med prisgaranti!)
När du införskaffat delarna du behöver är det dax att byta dom och då behöver du följande:avgasrör prisgaranti

* Delar enligt ovan
* Billyft eller domkraft och pallbockar
* Handskar kan vara bra (Trasiga avgasrör kan ha vassa kanter och är smutsiga)
* Passande blocknyckel, lednyckel eller spärrskaft med passande hylsa
* Krypsmörjande olja typ 5-56, WD-40 eller liknande.
* Kniv
* Vinkelslip med kaptrissa och skyddsglasögon
* Stor plattmejsel eller litet bräckjärn

Gör så här:

Nu är det dax att sluta med nagelmanikyren och ta på sig lite "jävlar anama". Va inte blyg! Om bultar och rörklämmor klarat sig bra från rost, så börja med att spruta på krypsmörjmedel och låt verka 10min, och försök sedan dra loss muttrarna. Annars tar du helt enkelt vinkelslipen och skär av bultarna mellan rören eller rakt av på rörklämmorna och

skarva avgasrör

sätt bräckjärnet i mellan och bryt isär, eller lirka isär om skarven är rör i rör. Går det inte att få isär? Skär av röret rakt med vinkelslipen och skarva med en skarvklämma. Saknas det en bit rör? Här finner du rördelar. (Personligen använder jag alltid vinkelslipen, de är inte värt besväret att hålla på och skruva rostiga bultar.) Slå eller vrid ur de gammla bultarna. Avlägsna eventuell gammal tätring och skrapa rent lite med kniven. Skär av de gammla gummiupphängningarna som den lösa delen sitter i, och så där ja! Nu va vi av med det. Dax att sätta dit det nya.
Förbered och häng upp de nya gummiupphängningarna i öglorna i bilen. Smörj in skarvarna med ett lager monteringspasta, och
montera löst ihop eventuella rörbitar, ljuddämpare mm. redan på golvet så slipper du massor av onödiga avancerade övningar. (Va noga med att ev. tätringar hammnar rakt och dra åt dom jämt runt om.) och skruva åt dom precis så de håller ihop. (DRA INTE ÅT ÄNNU!). Häng upp det ihopmånterade röret/ljuddämparen eller vad det nu är som du bytt i de nya gummiupphängningarna, och skruva ihop skarven med det befintliga röret (Glöm inte monteringspastan) och dra åt bultarna där. Ruska sedan på röret åt alla håll och kanter och justera ev. om det tar i bilunderedet någon stans under ruskandet. När du konstaterat att röret och ljuddämpare mm. hänger fritt i gummiupphängningen är det dax att dra åt samtliga skarvar ordentligt. Så! Nu är det bara hissa ner bilen och se att det blev tätt överallt!  Om du gjort enligt guiden så är det tätt! Lycka till!

 

Gillar du Bildoktorn?