Sök din bildel här

OBD2 / OBD-II felsökning - Dator diagnosticera bilen

OBD2 läsare borde alla ha!

Att lämna in bilen för ODB2-felsökning kan vara en dyr historia, men med en egen odb kan du faktiskt själv ta reda på vad som är felet och var felet är när check engine lampan lyser etc.. Och det bästa är att det inte behöver kosta mer än några hundralappar. [HÄR] hittar du en egen,..OBD-II felsökning när check engine lampan lyser - Bildoktorns Motorcommunity

Alla europeiska bensinbilar har sedan 2001 har samma standard för teknisk diagnostik, och den heter OBD2  (se: Wikipedia) som betyder On Board Diagnostics. Efter 2004 blev OBD2 även standard för dieselbilar i europa. OBS! Om du har en amerikansk bil av tidigare modell än 2008 kan du behöva en annan typ av felkodsläsare.

OBD-2 systemet är skapat för självdiagnostik och raportering, så att bilen själv kan rapportera vad det är som felar. Upptäcker datorn att det är något fel någonstans eller att det är dags för service så lagras information om upptäckten i datorns minne som en felkod vilken sedan kan tända en lampa relaterat till resp. felkod eller Check Engine-lampan, och/eller ett meddelande om felet på en display i bilens instrumentering.

För att kunna avläsa felkoderna måste du eller en mekaniker koppla upp sig mot bilens dator med en särskild felkodsläsare som ansluts till bilens diagnostikuttag (OBD2-uttag), som sedan beroende på vilken flekodsläsare man använder kan kommunicera med en dator eller en smart mobiltelefon via usb, bluetooth eller wifi.

Med en OBD2 läsare slipper du smygfelen, och blir aldrig mer lurad av dyra verkstadskostnader.

Har du en egen OBD2-läsare och regelbundet kontrollerar din bils status på tex. din smarttelefon så slipper du otrevliga överraskningar på besiktningen osv. Du kan regelbundet kontrollera bilens avgasvärden och i förväg se om dom håller sig på rätt nivå, eller om du har småläckor någonstans som är såpass små att de ännu inte tänt någon varningslampa, men ändå påverkar bränsleekonomin negativt etc. OBD-läsaren observerar många fler parametrar än vad du ser i bilens instrumentering, och du kan tex. avläsa hur pass bränsleeffektivt du kör på olika sträckor, bilens acceleration, belastning, avgasvärden, hur långt du kan ta dig på resterande bränsle i tanken, nästa serviceintervall och mycket, mycket mer..

Men varför behöver jag en OBD2 läsare nu, jag har ju aldrig haft någon?

OBD2 BluetoothTill den frågan finns flera anledningar, dels så kan du vid en akut situation ta reda på exakt vad felet är direkt på plats, och kanske till och med åtgärda det om du är händig. Och om inte, så kan du redan i förväg berätta för verkstaden vad som behövs åtgärdas, och slipper på så sätt den dyra felsöknings-avgiften. Sedan har du en till väldigt bra anledning till att skaffa en OBD2, och det är ifall du går i tankar att köpa en begagnad bil. - I såfall kan du själv med enkelhet kolla upp bilens status, historik, om miltalet stämmer, avgasvärden, serviceintervall mm. D.v.s. att allt är i sin ordning redan innan ett eventuellt köp, och därmed slippa kostsamma överraskningar som alldeles för ofta ingår i begagnade bilköp speciellt om du köper bilen privat utan garantier.

*** Överkurs Trim och fiffel ***
Om du är insatt i och vet vad du håller på med är det även möjligt att via OBD-uttaget ändra i bilens parametrar och tex. Minska bilens bränsleförbrukning & effekt eller Trimma motorn och öka effekten. OBS! Vi vill understryka att detta bryter mot gällande lagstiftning, samt att eventuell nybilsgaranti inte gäller, du kan även få problem vid besiktning av bilen om dom märker det, samt att du kan förstöra motorn om du inte vet exakt vad du pysslar med. Så kort och gott: Låt bli om du inte vet exakt vad du gör!

Så vad ska jag köpa för OBD-läsare?

Till att börja med så behöver du en dator eller en smartmobil (en helt vanlig android eller iphone duger bra). Sedan behöver du själva OBD2 läsaren som som den kan komunicera med. Personligen föredrar jag en OBD2-läsare med wifi eller bluetooth och en bärbar dator eftersom man ofta får mer funktionalitet med en dator, men har du wifi eller bluetooth på din OBD-läsare kan du även ansluta till den med din smartmobil, och det är ju väldigt praktiskt för den har man ju oftast till hands, och bilen går sällan sönder hemma. OBD-läsare med wifi eller bluetooth är lite dyrare än de med enbart usb-anslutning, men ska den inte vara stationär i en verkstad så rekommenderar jag dig en trådlös. Här hittar du en bra och prisvärd OBD2 / OBD-II läsare till ett av marknadens bästa priser. Du kan få tag i en OBD-läsare i all prisklasser, allt från en hundralapp till flera tusen. (Allt beror på vad du har för behov). Här handlar ditt val om funktionalitet och exakthet. Dom billigaste brukar va rätt tröga och hoppar en hel del i värdemätningar mm. Så jag rekommenderar dig att inte köpa det billigaste skräpet som finns, dessutom brukar de billigaste varianterna sakna funktion för att kunna släcka felindikeringar, men du behöver heller inte slänga upp storkovan. Om du inte ska ha några alldeles särskilda finesser klarar du dig bra med någon för runt tre-fyrahundra kronor. (Det är som med allt annat, man får vad man betalar för.)

Som standard använder europeiska OBD2-läsare ett särskillt protokoll för kommunikation som enligt ISO-standard heter CAN. Om du har en amerikansk bil av tidigare modell än 2008 kan du behöva en felkodsläsare som stödjer andra standarder och protokoll.

OBD2 kontaktendiagnostikuttag - obd

Diagnosuttagets placering skiljer sig väldigt från bil till bil, så vet du inte var den sitter, så googla på OBD2 och din bilmodell så hittar du garanterat placeringen. Annars kan du titta i bilens instruktionsbok.

Programvara

För att kunna läsa loggar, felkoder och direkt diagnostik räcker det med ett gratisprogram. Ska du däremot ge dig på överkursen och   kunna ställa om parametrar osv. själv behöver du mer avancerade program som kan kosta en hel del. Men innan du köper ett dyrt program, så kontrollera om det överhuvudtaget är möjligt att ställa dessa värden på din bil/bilmodell med någon kunnig i området, för det är inte alla bilar som är öppna för omprogrammering, och dessutom kan du behöva tillgång till andra protokoll. Vi kan i skrivande stund inte vägleda dig längre här..

OBD2 / OBD-II mjukvara kan du ladda ner gratis här - Bildoktorn

Gratis program och appar både för datorn och telefon

Det finns många program och appar för OBD2-läsare, både gratis och de som kostar pengar på https://sourceforge.net/projects/scantool/files/latest/download finns ett gratis som faktiskt har mycket funktionalitet som heter ScanTools.net. Du kan googla på ”free OBD2 software” eller ”OBD2 software” så hittar du en uppsjö program för OBD2 felsökning. OBD2 skrivs ofta som OBD-2, OBDII eller OBD-II också (Kan vara bra att veta). Du hittar även en massor  av appar på google-play eller i appstore för din telefon. Det varierar mycket mellan programmen och apparna så ta dig tid att hitta en som just du trivs med och som har funktionerna du eftersträvar.

Felkodernas betydelse

Det finns flertalet ställen att kolla upp felkodernas betydelse, ett bra ställe är www.obd-codes.com annars rekommenderar vi att du googlar på felkoden och ditt bilmärke/modell.

Dom vanligaste problemen när Check Engine lyser kan vara bra att kunna

En trasig Lambdasond
Ett av de absolut vanligaste problemen är en trasig lambdasond ”O2-sensor circuit malfunction” Lambdasondens funktion är att mäta avgasvärdenas syrehalt vilket hjälper motorn att optimera förbränningen. Är den trasig kan bränsleförbrukningen öka dramatiskt och bilens avgasvärden peka käpprätt åt fanders. Denna indikation kan du också få om du har läckage eller någon annan skada på ditt avgassystem.

Trasig Luftmassemätare och på vissa bilar även Luftmängdsmätare eller MAP-sensor
En trasig luftmassemätare kan få bilen att gå illa och bli en törstig bensinslukare. Det indikeras ”Mass air flow (MAF) circuit high input” Luftmassemätarens uppgift är att mäta hur mycket luft motorn förbrukar, denna indikering kan du även få om du har sprickbildningar eller läckage på röret mellan luftmassemätare och motorn.

En trasig katalysator
Ett annat kanske inte lika vanligt problem är ”Catalyst system efficiency below threshold” detta innebär att bilens avgasreningssytem är ur funktion eller skadat. Är avgasröret helt och inte läcker är detta ovanligt och beror oftast på mycket undermåligt underhåll och service. Att köra med dåliga tändkablar/tändstift och gammal olja i längre perioder kan skada avgasreningen och orsaka detta. Hittar du denna felkod på en bil du planerar köpa så avstå, eller kontrollera noga historiken.

Bensiningångsläckage
Ett annat vanligt förekommande problem är ”EVAP system malfunction” detta innebär att du har ett för litet undertryck i bränsletanken. Detta kan orsakas av ett trasigt / inte tätslutande tanklock eller i värsta fall ett rosthål i tanken eller tankröret. Hittar du inte orsaken kan du provtrycka tanken med tryckluft, eller på en verkstad med rökmaskin.

Fel i tändsystemet  
OBD2-systemet indikerar ”Random/multiple cylinder misfire detected” Oftast orsakas detta meddelande av att det är dags att byta tändstift eller att du har något stift som ger dålig gnista, men det kan även betyda att du har dåliga tändkablar eller i värsta fall en trasig tändspole. Har du detta fel, så åtgärda det snarast efter som det kan skada avgasreningssytemet om du inte får rätt förbränning och dessutom leder det till ryckig och ojämn gång samt högre bränsleförbrukning.

 

Gillar du Bildoktorn?