Sök din bildel här

Motorn gnäller (tjuter)

1. Förmodligen är din fläkt/generatorem (multirem på en del bilar) för löst spänd och slirar
eller så är den gammal och utsliten. Passa på att byta remmen när du ändå ska spänna den om den har mer än 
två år på nacken eller mer än 2000 mil. För att spänna remmen, lossa på bulten till generatorn på generatorns böjda skena (fäste).

 Ta spjärn med ett bräckjärn om du inte är ruskigt stark i nyporna och spänn upp remmen. skruva åt bulten samtidigt. Starta motorn på tomgång och titta en stund på remmen, börjar den vrida sig är den för hårt spänd, då får du släppa efter någon mm.

2. Vattenpumpen på din bil kanske sjunger på sista versen (*Vattenpumpsbyte). Vattenpumpen kan jag tyvärr inte ge dig exakt instruktion om hur du byter eftersom denna är väldigt olika monterad på olika bilmodeller/märken.
Men som regel sitter den i framkant av motorn och har 1 ibland 2 kylslangar anslutna till sig, oftast med ena änden i kylaren och andra i motorblocket (vattenpumpen) och drivs av samma rem som fläkten. Se bildexempel på en vattenpump här nedan.Om så är fallet släpp på spänningen på remmen genom att lossa generatorns ena skruv dom sitter i den böjda skenan innan du lossar vattenpumpen. Tänk på att köpa nya packningar till den nya pumpen när du införskaffar den, annars kommer du sannolikt få en bil som läcker kylarvatten efter pumpbytet, vilket brukar vara mindre imponerande.

LYCKA TILL! 

Gillar du Bildoktorn?